3 Nisan 2012 Salı

BEBEKLE UZUN YOL - AKTARMALI UCAK YOLCULUGU REHBERI (AMERIKA-TURKIYE)


Herkese Merhaba,
Babamin rahatsizligi sebebi ile kizim ile birlikte tek basimiza 9 ayda 3 tur Turkiye'ye ucak yolculugu yaptik. Bu yolculuklarin hepsi 'bebekle nasil uculur' hazirliklarim ve onlemlerim sayesinde birbirinden iyi ve guvenli gecti. Ikimiz icin de onemli olan guvenli, tam ve saglam gittigimiz yere varabilmekti. Ucak yolculugunuzu guzel gecirebilmek icin ilk once bu yolculugun hic  kolay gecmeyecegini ve belki 24 saat uyanik kalmak zorunda kalacaginizi bilerek ve kabul ederek ise baslamalisiniz. Maalesef artik uzun bir sure ucak yolculuklarinda sarabiniz, kitabiniz, kulaginizda muziginiz ile gecirdiginiz keyifli zamanlari rafa kaldiracak ve yan koltukta genis genis sarabini icip filmini seyreden insanlari kiskanacaksiniz. Ama gozunuz korkmasin inanin sizin yorgunlugunuz disinda uzun ucak yolculuklarinin korkulacak baska hicbir tarafi yok, ki zaten siz eminim bu yorgunluk ve uykusuzluk hallerine bebeginiz dogdugundan beri alisiksinizdir yani aslnda yeni bir sey yok :) Bebeginiz icin ise korkmanizi gerektirecek hic bir neden yok. Siz yaninda oldugunuz surece bebeginiz kendini her ortamda guvende hissedecektir.
Yolculugunuzu ucus oncesi, ucus gunu,ucus,varis ve donus olarak planlayin.
Ucus oncesi yapmaniz gerekenler;
Ucus oncesi hazirliklara ilk olarak  en az 2 ay onceden evraklarinizin gecerliligini kontrol ederek baslamalisiniz. Bu 2 aylik sure bebeginizin ve sizin pasaport,vize,traveler document,green card gibi devlet araciligi ile halletmeniz gereken pek cok 'varsa' problemli islemi halletmeniz icin gereken ortalama suredir. ( Eger bebeginiz Amerikan vatandasi ise pasaportunu teslim almak takribi 6 hafta surecektir belli bir ucret odeyerek bu sureyi kisaltmak mumkundur. Pasaport cikarmanin en basit yolu esiniz ve bebeginizle beraber yetkili pasaport ofisine gerekli evraklarla gitmek ve basvurunuzu sahsen yapmaktir. Bazi pasaport ofislerinde vesikalik resim ceken kamera bulunmakta bazilarinda bulunmamaktadir.Pasaport ofisleri ve gerekli belgeler gibi bir cok bilgiyi http://travel.state.gov/passport/npic/agencies/agencies_913.html  adresinden ogrenebilirsiniz. Her halukarda bebonuzun resmi cekilmesi gerekecektir. Resmin arka fonunun beyaz olmasi gerekecegi icin lutfen giderken yaninizda duz beyaz bebek battaniyesi veya beyaz bir kumas bulundurun ve bebeginizin uyku saatine denk getirmemeye ozen gosterin. Cunku resim icin gozlerin tam acik olmasi gerekmektedir. Bebeginizin pasaportunu teslim alir almaz lutfen butun isimleri ve rakamlari kontrol edin. Pasaportta bulunan herhangi bir eksiklik veya yanlislik yolculugunuzun baslamadan bitmesine sebep olabilir.
Ikinci en onemli adim, bebeginiz ve sizin sagliginiz.Ucarken ikinizinde sagliginin cok iyi durumda olmasi icin elinizden gelen dikkati ve cabayi gostermek zorundasiniz aksi takdirde ucak yolculugunuz hasta bebeginizle kabusa donusebilir. Ucak biletinizin tarihini bebeginizin asi ve doktor kontrollerini atlamayacak sekilde tercih edin. Amerika'da asi olmadigi icin okul caginda cocugunuzun tekrar asi olmasini istemezsiniz. Ucustan once doktor kontrolunuz varsa lutfen doktorunuza uzun ucus yapacaginizi bebeginizin sagliginda engel teskil edecek birseyin olup olmadigini  sorun. Her bebek fiziksel yapisi, sagligi yerinde dahi olsa farklidir dolayisi ile sizin bile bilmediginiz kulaginda bulunan bir yapi bozuklugu dahi ucmamasini gerektirebilir. Ucustan bir hafta once mumkunse bebeginiz ve sizin sagliginizi etkileyecek lukslerinizden uzaklasmalisiniz. Eger emziriyorsaniz bebeginize gaz yapacak veya bagirsak duzenini bozacak gidalar yememelisiniz. Mumkunse bebeginizi toplu tasima araclarina bindirmekten kacinmali, mikrop alacagi kalabalik ortamlardan uzak durmali hatta bebeginizi gitmeden gormek isteyen sicakkanli grip virusu tasiyan yakinlarinizdan musade istemelisiniz. Bebeginizin banyosu esnasinda kulagina su kacirmamaya , emziriyorsaniz yatarak emzirmemeye, formula veriyorsaniz yine kulaga sut kacacak sekilde biberonu vermemeye dikkat etmelisiniz. Ucus gunune kadar girdiginiz bu saglik rejimi emin olun yolculugunuzun iyi gecmesini saglayacak en onemli unsur olacaktir.
Bavulunuzu yeni alacaksaniz soft sided yani kumas olanlari olanlari tercih edin havali gorunumlu sert bavullar markasi ne olursa olsun bir kac transferli ucustan sonra kiriliyor veya bir yerlerinden catliyorlarlar. 4 tekerlekli olanlardan alma imkaniniz var ise balli borek olur bavulunuzu havaalaninda oradan oraya tasimak.
Ucuncu adim bilet rezervasyonu. Biletinizin tarihini yukarida belirttigim gibi bebonuzun doktor kontrollerini aksatmayacak sekilde secmekte fayda var. Tarih kadar ucus saatlerinizi secmekte cok onemli. Her ne kadar bebekler ucagin sallantisi,motor sesi ve kabin basinci sebebi ile sersemleyip uykuya dalsalarda bir kac kere ucaga binen bebekler bu durumu normal algilayip uyku saati degilse uyumayabiliyorlar. Bu sebeple 'mumkunse' ucus saatinizi ogleden sonra veya aksama denk getirin.
Aktarmada bekleme surenizi kesinlikle 50 dakika 1 saat olanlardan secmeyin bebek ile herseyin gecikme ihtimali daha cok oldugundan mutlaka aktarmada kendinize 2 hatta havaalaninin buyuklugune gore 3 saat verin.
Aktarmali ucuslarda ilk ucusunuzu kalkis yerine en yakin yani en kisa mesafe ucacaginiz sehre veya ulkeye denk getirmeye calisin. Amerika'nin ic hatlar seferlerinde maalesef 'bulk head' denilen yani onune puset konulan koltuklardan bulunmamakta ve koltuklar cok dar olmaktadir . Bebeginiz kucaginizda 4 saatlik ilk ucusta daralmak yerine mumkunse  ilk ucusunuzu en kisa ucus mesafesi olarak tercih edin. Dolayisi ile butun bu ayrintilari goz onunde bulundurarak tarihiniz,saatiniz kadar ucus guzergahinizi da belirlemeniz gerekecektir.
Eger bebeginiz 2 yasindan kucuk ise kucakta ucma hakkina sahiptir. Bebeginiz kucakta bile ucsa 'mutlaka pasaportta yazildigi sekli ile' ismine bilet kesilecektir.
Biletinizi satin aldiktan hemen sonra hangi havayolu ile ucuyorsaniz musteri hizmetlerini arayip koltuk rezervasyonu yaptirmalisiniz. Bulk head olmayan ucaklarda cam kenarini tercih etmeniz lehinize olacaktir. Bu sayede bebeginiz disariyi seyrederek oyalanacak, eger emziriyorsaniz siz kendinizi daha korunakli hissedeceksiniz ve en onemlisi koridorda otururken karsilasabileceginiz tehlikelerden uzak olacaksiniz. Oldu ki koridor kisminda oturmak zorunda kaldiniz o zaman lutfen bebeginizin kafasi sag kolunuza gelecek sekilde oturun. Cunku bas ustu kabinlerinin acilma riski vardir, dikkatsiz bir yolcunun yukaridan cantasini alirken bir sey dusurme riski ve servis araclarinin carpma riski ile koridordan gelip gecen dikkatsiz insanlarin dirseklerinin bebeginizin kafasina carpma riski vardir.
Turkiye'ye geleceginiz ucak  ve doneceginiz ucak icin puset rezervasyonu yaptirin. Bircok ucakta 4-6 adet pusetli koltuk bulunmaktadir ucagin doluluguna gore first comes first serves oldugu icin puset sizden daha once biletini almis yolculara tahsis edilmis olabilir.Panik yapmayin hersey guzel olacak. Hemen ucagin dolulugunu ogrenin eger ucaginiz yari dolu veya bos gibi ise oh sizden iyisi yok. O zaman ister telefonda ister check in masasinda bir kac dolar bahsis ile bebekli oldugunuzu, 50lerde yani ucagin son kisminda 3lu koltugu size bloke etmelerini rica edin. Bilinki 3lu koltukta bebeginizle ucmak pusetli koltuktan cok ama cok daha rahat olacaktir. Bu sayede bebeginize aradaki kolu kaldirarak genis bir yatak ve oyun alani dogacak hatta bebeginiz sizin gogsunuzde yatacak kadar rahat hareket edebileceksiniz. Ayrica bulk head koltuklar WC yaninda oldugu icin hem cok gurultulu hem cok kokulu oluyorlar uyandirayim ;)
Telefonu kapatmadan once mutlaka sizin ve bebeginizin bagaj hakkini ve fazla bagaj ucretini ogrenin. Havaalaninda bagajinizin agirligi yuzunden zor durumda kalmak istemezsiniz.
Biletinizi aldiniz, simdi sira bavul hazirligina geldi.
Bavulunuza gideceginiz yerde kalma sureniz ve mevsimine gore kiyafetlerini koyacaksiniz. Gidecegi yere daha kolay adapte olabilmesi icin banyo havlusu,banyo oyuncagi,sevdigi bir kac oyuncak ozellikle kullandigi sampuan,krem gibi bakim urunleri,birkac biberon,emzik,Turkiye'de bulunmayan cok sevdigi yiyecekleri bavulunuzda hazir etmeniz gerekir.
Acil durumlar icin  bebeginizin pasaportunun ,asi karnesinin ve kimliginin bir fotokopisini de bavulunuza koymanizda fayda vardir.
Bu asamadan sonra gideceginiz yerde bebegi olan tanidiklariniz varsa kalacaginiz sure icin kullanmak uzere bebek kuveti, araba koltugu, yurutec gibi bebek gereclerini odunc almak icin irtibata gecmelisiniz.
Havaalaninda sizi karsilayacak yakinlarinizi  ayarlamali mumkunse arabalarina temin edeceginiz araba koltugunu takmalarini saglamalisiniz.
Ucakta yaniniza alacaginiz cantanin hem hafif  hem de iki elinizi kullanmaya imkan verecek cinsten olanini secin. Yaniniza bebonuz ve kendiniz icin tek bir buyuk omuz cantasi, crossbody veya sirt cantasi alin. Ucaga lutfen tek elinizi tamamen bloke edecek tekerlekli valizlerden almayin. Bu valizler ile bebeginiz kucaginizdayken yukari kaldirip indirmekte zorlanir hemde oturdugunuz koltukta acip kapatirken zorluk yasarsiniz.
Mumkunse ikinizin pasaportlarinin ve boarding cardlarinizin sigacagi organizer tipi bir cuzdan edinin. Ben LV Insolite kullaniyorum ve havaalani telasi icerisinde hayatimi kurtariyor diyebilirim http://www.louisvuitton.com/front/#/eng_US/Collections/Women/Small-Leather-Goods/products/Organizer-Insolite-MONOGRAM-M66566. Eger imkaniniz varsa mutlaka alin derim veya buna benzer baska bir marka. Bu tip bir cuzdan sayesinde  her guvenlik kontrolunde kumeste eselenen tavuklar gibi cantanizi alt ust etmek zorunda kalmazsiniz.
Daha sonra cantanizin icine gideceginiz yerin mevsimine gore bir onesies, ayakli bir tulum,bir onluk ve bir cok amacli bez de koyun.
Disler geliyorsa bir dis kasiyici ve bir tane muzikli isikli sevdigi oyuncak. Ipod veya smart phone varsa bebek applicationlari ( bebek gelisimine katkida bulunan bebek application listesini yazimin sonunda goreceksiniz) ile doldurun ve mutlaka yaniniza alin.
Oyuncak konusunu abartmayin cunku bebeginiz kendisine eglenmek icin ucaklardaki dergiler,plastik bardaklar ve yolculuk yapan insanlar gibi pek cok degisik oyuncak bulacaktir.
Eger kati gidaya baslamissaniz ufak torbalar icerisinde pufflar,sevdigi biskuviler alin . Her ne kadar ucakta sebze ve meyve mamasi verilsede bebeginiz secici ise yaninizda sevdigi bir de pure alin  . Formula kullaniyorsa tabiki bir naylon torbada formula.
Ekstra emzik,bir sippy cup,bir biberon.
Bence her iki saate bir bebek bezi almalisiniz yaniniza. Ben bebek bezlerinin cantamda yer kaplamamasi icin mutlaka en ufak  sekline getirip lastikliyorum boylelikle cantanizda cok buyuk bir yerden tasarruf etmis oluyorsunuz. Bebek bezim yetmeyecek diye hic panik yapmayin ucaklarda bez bulunmaktadir. Seyahat tipi islak mendil. Islak mendilide koca paketi ile almaniza gerek yok ben ufak bir paket aliyorum evet hergun kullandigimizin disinda bir marka oluyor belki ama cantamda fazla yer kaplamiyor. Unutmayinki her zaman hem ucakta hem havaalanlarinda kagit pecete ve su bulma imkaniniz var o yuzden islak mendiliniz bitsede careniz var.
Bebeginizin ates dusurucu/agri kesicisi, gaz gidericisi, burun spreyi, burun aspiratoru varsa kullandigi diger ilaclar, yara bandi,el dezenfektani  ve kendiniz icin agri kesici, eger emziriyorsaniz emzirme pedi, eger emzirmiyorsaniz enerji verici haplar veya ufak boy shotlardan olusan ufak bir canta veya torbayi da cantaniza koyun. Yaniniza alacaginiz cantayi cok organize olmasi gerekli ki her istediginizi aradiginizda hemen bulasiniz ve bunun en kolay yolu icindekileri turlerine gore ufak cantaciklara veya ziplocklara koymak.
Yaniniza bir de bebeginizin battaniyesini alacaksiniz. Bu battaniyeyi ucaga gidene kadar kullanmayacaksaniz ister  rulo yapip en ufak haline getirerek cantaniza koyun isterseniz omzunuza atin isterseniz ister bebek arabaniza koyun.
Benim icin ucak yolculuklarinin olmazsa olmazi MOBY wrapti eger mobyniz yoksa mutlaka edinin ve yolculuk boyunca hem ucakta hem alanlarda ne kadar rahat edeceginizi kendiniz gorun.
Bavulunuzu ve cantalarinizi hazirladiniz. Yaniniza bebek arabasi almak veya almamak size kalmis yuk yapar gittigim yerde edinirim de diyebilirsiniz, bebegim zaten cok ufak Mobyde tasirim da diyebilirsiniz yada yaniniza alabilirsiniz. Tamamen keyfinize ve gideceginiz yerdeki ihtiyac durumunuza kalmis.
Ucmadan bir gun once tum ineceginiz tum havaalanlarinin haritasina bakin ve nereden nereye gideceginizi hangi vasitalarla gideceginizi kesinlikle ogrenin. Bazi havaalanlarinda dis hatlar terminali ile ichatlar terminali arasinda
Ucacaginiz gun lutfen kendinize ozen gosterin  tren, shuttle gibi vasitalar kullanmaniz gerekebilir. Hatta dis hatlar terminallerinin isimlerinin bile farkli oldugu alanlar vardir dolayisiyla aktarma arasinda vakit kaybetmemek yabancilik cekmemek icin tedbirinizi alin. mutlaka makyajinizi yapin sacinizi sekillendirin ve rahat oldugu kadar guzel bir kiyafetinizi giyin. Bebonuzada ayni sekilde en tatli ayakli citcitli tulumunu giydirin ve guzel kafasina en guzel sapkasini takin.Cok aci ama gercek su ki esortmanla ve soluk bir benizle yola ciktiginizda kimsenin dikkatini cekmiyosunuz ve cok az insan kendiliginden yardim talebinde bulunuyor ama bakimli ve alimli olursaniz size yardim etmek icin herkes can atacak, acilmayan kapilar acilacaktir heleki elma sekeri bebeginiz kucaginizda ise...O yuzden lutfen yola cikarken dis gorunumunuze dikkat edin ve zamaninizi dogru planlayinki benim vaktim mi var birde makyaj yapayim bahanesinin kurbani olmayin. Ayrica giyeceginiz kiyafetler ve ayakkabilarinizda metal olmamasina dikkat edin. Ayakkabilarinizi bebeginiz kucaginizdayken rahatca giyip cikartabileceginiz bagciksiz modellerden secin.
Guvenlik kontrolunde ozellikle Amerika'da bebeginiz uyuyor olsa bile bebek arabasindan cikartmaniz gerekecektir , bebek arabasini bebeginiz kucaginizda iken kapatacaginizi ve guvenlik bantina koyacaginizi bilin.
Bebek arabasini yaniniza aldi iseniz ucaginizin kapisinda gate check in yapacaksiniz yani ucagin tam kapisina kadar arabanizla gidebilirsiniz, bazen bekleme salonunda gorevliler de bebek arabalarini teslim alabiliyorlar . Lutfen yolculugunuz boyunca gozunuzu ve diger butun algilarinizi dort acin.
Ucaga bindikten sonra hostesiniz vermediyse  bebek kemerinizi isteyin ve bebeginize takin. Kalkis ve inislerde bebegin kulaklarinda basinc sebebi ile olusacak aciyi azaltmak icin yutkunma reflexini kullanmasini gerekecektir o yuzden  bebonuzu ya emzirin,ya biberonunu verin yada emzik emmesini saglayin.  Kalkistan sonra hostesiniz bulk headde oturuyorsaniz bebek  pusetini getirecektir eger getirmeyi unuttuysa lutfen siz isteyin. Bebeginizi pusetin icine kafasi koridora gelmeyecek sekilde yatirin.Ekstra battaniye veya yastik gerekliyse lutfen bunlari da istemekten cekinmeyin unutmayinki siz en oncelikli yolculardansiniz.
Ucakta bebeginizin basinc ve soguk sebebi ile daha fazla gazi olabilir o yuzden onlem olarak bir kac damla gaz giderici vermeniz bebeginizi rahatlatacaktir.
Bu arada ucaklar mikrop yuvasi hersey tu kaka hicbirseye degmeyeyim bebegim ona dokunmasin buna dokunmasin diye yolculugu bosu bosuna kendinize zehir etmeyin cunku inanin ucaklar gunluk hayatta disarida gittigimiz yerlerden daha pis degiller. Kalabalik sadece ucaklarda degil her zaman risklidir dolayisi ile paranoyaklasip strese girmenin geregi hic yok.
Bebeginizin kafasini asla koridor tarafina vermeyin diye yukarida belirtmistim.
Ve en onemli konu ,ayik olun bir saniyelik boslugunuz bile bebeginiz icin agir sonuclar dogurabilir o yuzden uyuyayim bebegi yalniz birakip tuvalete gideyim nasilsa uyuyor iki tur atip geleyim muzik dinleyeyim demeyin. Lutfen bu tur lukslerinizi erteleyin.
Ucakta yalniz olmadiginizi  diger yolculari bebeginiz olsa da rahatsiz etme hakkiniz olmadigini bilin ve bebeginizin aglamasina musade etmeyin. Yan gel yat osman bebek orda aglasin ben takilayim osman deme hakkiniz maalesef yok. Eger derseniz diger yolcularinda sizi uyarma hakki dogacak ve yolculugunuz stres icinde gececektir. Evet bebekler pek tabiki aglar ama anne olarak onu susturmanin yollarini en iyi siz bilirsiniz. Aglamayi uzatmadan derhal ucakta bir tur atmak, renkli cisimleri gostermek,sevdigi oyunu izletmek gibi yolllarla aglayan bebeginizin dikkatini baska yone cekmeli ve susmasini saglamalisiniz.
Bebeginizin altini kural olarak tuvaletteki alt degistirme masasinda degistirmeniz gerekir ama eger pusetteyse pusetinde ,3 koltukta gidiyorsaniz ki umarim oyle olur:) koltugunuzda kimseye yakalanmadan degistirebilirsiniz tabiki bu ihtimaller bebeginiz 'bomba' yapmamissa gecerlidir :) 
Inerken yine bebeginizi emzirmeli veya emzigini vermeli kulaklarini rahatlatmalisiniz.
Indikten sonra ucagin kapisinda bebek arabanizi teslim almali ve nihayet pasaport kontrolune dogru yol almalisiniz.
Eger bebeginiz Amerikan vatandasi ise Turkiye'ye giriste 3 aylik Turkiye vizesi almaniz gerekecektir bu sebeple mutlaka yaninizda nakit para bulundurmalisiniz.
Bana kalirsa bir kac kurus vererek bavulunuza yardim etmesi icin alanda bir gorevliden yardim alin ve basarili -bebeginizle birlikte saglikli ve guvende- bir sekilde ulkenize varmanin keyfini cikartin.
Donusunuz simdi daha kolay gececektir ve lutfen yine havayolunuzu arayip rezervasyon kontrolunuzu ve bagaj hakkinizi ogrenmeyi unutmayin. (havayollari bagaj agirligi ve ucretlendirmesi konusunda herhangi bir bildirim yapmadan; yani ansizin degisiklik yapma hakkina sahiptir)
Umarim bu tavsiyeler isinizi biraz kolaylastirir ve icinizi rahatlatir ve hep guzel sebeplerle yolculuk etmenizi dilerim.

BABY APPLICATIONS
1- Fisher Price Laugh&Learn
2-White noise baby
3-Baby soother
4-Baby flash cards
5-Learn to talk
6-Bab Bab Lite

















3 yorum:

  1. yuhh sevgi bu kadar seyi nasil yaziyosun ama iyiki detayina kadar yaziyosun :)

    YanıtlaSil
  2. Ben bunlara ek olarak bir tek sey eklemek istiyorum, Eger el bavulunuz ve bebeginizi birlikte tasimak saglik problemi yaratacaksa veya ter isinde kalacaksaniz mutlaka hava limanlarinda tekerlekli sandalye isteyin. Cok isinize yarar....
    Deniz G
    Centreville,VA

    YanıtlaSil
  3. sizin bebek cok uslu galiba zira bu kadar uzun yazabilmissiniz :) bu arada bende beklerim bilginanneler.blogspot.com sevgiler

    YanıtlaSil